Proiectele de digitalizare ale Primăriei Sectorului 4 au mărit de patru ori numărul impozitelor și taxelor locale încasate online
93% din locurile de parcare sunt fiscalizate, iar 20% dintre locuitorii Sectorului 4 își plătesc impozitele și taxele locale online, datorită digitalizării sistemelor de rezervare și, respectiv, de încasare, a declarat, azi, Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la sediul Primăriei.
“De ani de zile, modalitatea în care taxele și impozitele locale au fost caracterizate de momente în care respectul față de cetățeni a lăsat foarte mult de dorit, am considerat că este obligatoriu să creăm un sistem care să-i ajute pe oameni să evite situațiile neplăcute. N-am să uit cozile din ultimii ani pe care le-am avut la ghișeele noastre de taxe și impozite locale, unde sute de oameni, în fiecare clipă, în primele luni ale anului, s-au chinuit în frig, în ploaie, în vânt. Din acest motiv am generat un sistem menit să-i sprijine. Din punct de vedere statistic, 75% dintre cetățeni folosesc internetul, în timp ce 25% nu îl folosesc. De aceea a trebuit să avem un mix între un sistem online și un sistem offline”, a declarat Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.
Sistemul offline este reprezentat de corespondența pe care o va avea Primăria, până la finalul acestui an, cu toți plătitorii de taxe și impozite locale din Sectorul 4, astfel încât, după 1 ianuarie 2019, fiecare contribuabil să știe exact ce sume are de achitat și să poată utiliza oricare din sistemele noastre de plată. Fiecare cetățean va primi din partea Primăriei Sectorului 4 un plic cu următorul conținut: o decizie de impunere, o înștiințare legată de restanțele pe care le are către Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale Sector 4 – astfel încât să nu mai existe situații neplăcute în care un cetățean să aibă poprire pe cont fără să fie anunțat -, precum și un prospect legat de modul în care aplicația “Primăria Sectorului 4” poate fi utilizată pentru semnalarea eventualelor erori înregistrate în deciziile de impunere. Din momentul în care va primi înștiințarea, contribuabilul va avea la dispoziție un termen de două luni, ca să plătească aceste taxe și impozite locale. Va putea face acest lucru cu ajutorul codului de bare înscris pe înștiințare, prin oricare din modalitățile de plată puse la dispoziție de către primărie.
“La stațiile de plată Selfpay care se găsesc în aproape toate rețelele de supermarketuri din București, prin simpla scanare a acestui cod de bare, informația este transmisă către DGITL4 și, evident, plătitorul va avea un bon care va confirma această plată. De asemenea, o altă rețea pe care o utilizăm este Westaco care cuprinde toate benzinăriile OMV și sporește considerabil numărul posibilităților de încasare a taxelor și impozitelor locale a Sectorului 4. Practic, în cele câteva luni în care oamenii au reducerea de 10% se poate plăti la oricare din aceste puncte, nemaifiind nevoiți să meargă la cele 3-4 unități de bază ale DGITL4. Avem și o variantă de plată online pe site-ul www.dgitl4.ro – la capitolul încasări online am ajuns de la 5% în urmă cu doi ani, la 20% în acest an – și un portal integrat de informare pe care îl lansăm azi, www.taxeimpozite4.ro, unde sunt detaliate toate cele șase modalități de plată”, a mai spus edilul Sectorului 4, adăugând că pentru niciuna din aceste plăți nu se percep comisioane.
Primarul Daniel Băluță a mai anunțat că introducerea platformei de rezervare online a locurilor de parcare a condus la un procent record de fiscalizare a acestor spații. Astfel, 93% dintre locurile de parcare din Sectorul 4 sunt în prezent rezervate și plătite pe bază de contract încheiat cu Direcția Mobilitate Urbană Sector 4. “Tot până la sfârșitul anului, fiecare posesor de loc de parcare va primi carduri care conțin două elemente de identificare: un cod QR care oferă informații despre zona în care este atribuit locul de parcare pentru respectivul autovehicul și un cod de bare în baza căruia se va putea plăti la automatele Selfpay, taxa pentru ocuparea locului de parcare. Acest card este însoțit de un buzunar care se va lipi pe parbrizul mașinii, astfel încât cardul să poată fi amplasat la loc vizibil”, a subliniat Primarul Sectorului 4.
Potrivit directorului Direcției Mobilitate Urbană, Ioan Gâf-Deac, Primăria Sectorului 4 este singura autoritate din România care dă posibilitatea rezervării online a locului de parcare de reședință, iar în curând va fi dezvoltată și o aplicație gratuită “DMU Sector 4” cu scaner propriu, prin intermediul căreia vor putea fi “citite” codurile QR ale cardurilor de pe parbrizele mașinilor.
“Până la 1 martie vom avea diponibile încă două platforme online, pentru alte două domenii extrem de importante, astfel încât să realizăm o legătură cât mai facilă cu cetățenii. Este vorba despre cererile pentru eliberarea Certificatelor de Urbanism și despre obținerea autorizațiilor de funcționare, de către agenții economici din Sectorul 4”, a mai spus Primarul Băluță.