Primăria Sectorului 4 construiește cea mai modernă Unitate de Primiri Urgențe din România
Unul dintre cele mai mari spitale din Capitală, Spitalul Clinic de Urgență ”Bagdasar-Arseni”, va beneficia, începând din această vară, de cea mai modernă Unitate de Primiri Urgențe (UPU) din țară. Noua clădire va fi construită de Primăria Sectorului 4 în curtea acestei unități spitalicești
- Amenajată pe o suprafață de 1.236 mp, Unitatea de Primiri Urgențe va avea un regim de înălțime S+P+2E și va fi conectată, printr-o pasarelă suspendată, de corpul C al spitalului, la nivelul etajului 2.
- Imobilul va fi compartimentat astfel:
Subsol parțial (cu suprafață de 178 mp) – spațiu radiologie/spații tehnice.
Parter (cu suprafață de 1.025 mp) – spații medicale cu funcțiuni de UPU.
Etajele 1 și 2 (cu suprafață de câte 57 mp fiecare) – circulații verticale.
Pasarelă (suprafață 211 mp) – ce va asigura legătura dintre corpul nou al UPU și Corpul C al spitalului, precum și alte funcțiuni de spațiu administrativ și cabinete de consultații.
- Special configurată pentru asigurarea tuturor funcțiunilor medicale, în condiții de maximă siguranță, unitatea va cuprinde o nouă sală de așteptare, un spațiu dedicat pentru registratură și triaj, dincolo de care accesul va fi permis doar personalului medical și pacienților internați însoțiți.
- Totodată, secția urgențelor majore va fi extinsă, cea a urgențelor minore va fi precis delimitată, iar în imediata vecinătate a triajului se va amenaja o zonă de decontaminare.
- Mai mult, condițiile de igienă vor fi net îmbunătățite și prin prisma materialelor folosite.
- Pereții vor fi realizati din materiale tratate antiseptic, cu finisaje rezistente la dezinfectați, fără asperități care să rețină praful, negeneratoare de particule care pot rămâne suspendate în aer, peste care se vor aplica vopsele lavabile antibacteriene.
- De asemenea, având în vedere specificul functional al constructiei, precum și natura agenților care vor acționa asupra lor, pardoselile vor îndeplini următoarele condiții:
să aibă o suprafață plană, netedă și antiderapantă;
să fie realizate din materiale rezistente, care să suporte spălarea și dezinfecția;
să nu ducă, prin uzură, la producerea prafului;
să fie realizate din materiale antistatice și să nu producă prin lovire scântei, la locurile de muncă la care există pericol de explozii și incendii;
să fie rezistente la acțiunea agenților chimici, să fie hidrofuge, elastice și să nu transmită vibrațiile;
să fie electroizolante, fonoizolante, să aibă coeficient de conductibilitate foarte redus;
- Cât privește dotarea specifică funcțiunii sale, noua Unitate de Primiri Urgențe va fi echipată corespunzător, cu echipamente medicale pentru livrarea gazelor și fluidelor medicale, de tip rampă de perete pentru spațiile de urgențe, precum și de tip rampă de tavan, pentru spațiile de resuscitare.
- Totodată, imobilul va fi prevăzut cu ascensor de capacitate extinsă, capabil să transporte pacienți pe targă / scaun cu rotile, asigurând eficient legătura cu restul spitalului, în completarea pasarelei de legătură, precum și cu generator pentru asigurarea permanenței furnizării energiei electrice către consumatorii vitali.
- Spațiile vor fi iluminate corespunzător, în funcție de specificul acestora, pentru a facilita buna desfășurare a actului medical.
- La proiectarea sistemului de control acces se va acorda o importanță deosebită măsurilor de separare a fluxurilor de pacienți, aparținători și personalul medical.
- Noua structură va permite astfel desfășurarea activității în cele mai bune condiții a unei echipe medicale de peste 170 de cadre medicale, care în prezent, profesează în condiții dificile.
- Asta întrucât, actuala Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului, aflată la parterul imobilului, funcționează impropriu, din cauza numeroaselor căi de acces spre interiorul spitalului, folosite inclusiv de către persoane neinternate și care transformă acest spațiu într-o zonă mixtă de așteptare și de urgență, fapt ce duce la numeroase probleme de igienă și chiar la situații conflictuale cu cadrele medicale, având repercursiuni asupra calității actului medical.
- Valoarea investiției este de 3, 5 milioane de euro, suma provenind de la bugetul local.
Construcția Unității de Primiri Urgențe nu este singura investiție derulată de Primăria Sectorului 4. În paralel, are loc și construcția Unității pentru marii arși din incinta Spitalului Clinic de Urgență „Bagdasar – Arseni”. Secția va cuprinde două săli de operație, politraumă și chirurgie estetică, o sală de pansamente, una pentru tratamentul arsurilor, spații de sterilizare precum și trei rezerve cu câte un pat, dotate cu aparatură de ultimă generație și în care pacienții cu arsuri grave vor putea fi tratați la cele mai înalte standarde. Totodată, va fi amenajată și o sală de operații pentru urgențe, care va putea fi utilizată și de alte specialități, în funcție de necesitate.
De asemenea, parcarea din curtea Spitalului Clinic de Urgență „Bagdasar – Arseni” a fost amenajată tot de Primăria Sectorului 4. Urmare a unei investiții de 1.640.000 lei și având o suprafață de 7.200 de mp, noua parcare amenajată în curtea spitalului oferă cadrelor medicale dar și pacienților 215 locuri de parcare.