Bugetul Sectorului 4 pentru anul 2024 a fost aprobat
Consiliul Local al Sectorului 4 a aprobat astăzi, 8 februarie a.c., bugetul de venituri și de cheltuieli aferent anului 2024. În acest an, comunitatea Sectorului 4 va beneficia de suma estimată la 3,6 miliarde de lei, cifră record care va permite realizarea unor investiții masive în obiective strategice pentru București.
Astfel, conform proiectului de buget, aprobat cu majoritate de voturi, cei mai mulți bani, aproximativ 2,4 miliarde de lei, vor fi alocați secțiunii de investiții. Bugetul este construit având la bază șapte direcții de interes pentru dezvoltarea durabilă și sustenabilă a Sectorului 4, precum: infrastructură, ordine publică, educație, zone verzi, reabilitare termică a blocurilor de locuințe, protecția mediului, transporturi și comunicații. Din această sumă, aproximativ 1,5 miliarde de lei provin din fonduri europene nerambursabile disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), restul provenind din programe guvernamentale (Programul Național de Investiții Anghel Saligny) și din bugetul local.
Dintre cele șapte direcții de dezvoltare, educația va beneficia de o alocare bugetară considerabilă, în valoare de 500 de milioane de lei, din care vor fi finanțate cheltuieli precum: consolidarea, modernizarea și dotarea cu materiale și aparatură specifică de ultimă generație a unităților de învățământ aflate în administrarea Sectorului 4.
Totodată, alte 990 de milioane de lei vor fi investite în renovarea și eficientizarea energetică a blocurilor de locuințe, în timp ce pentru proiectele de infrastructură critică și pentru suplimentarea, întreținerea și regenerarea spațiilor publice, precum intersecția de la Eroii Revoluției, extinderea parcului Tudor Arghezi sau construirea pasajului de la Apărătorii Patriei, va fi alocată suma de aproximativ 900 de milioane de lei.
Din restul sumelor de până la 3,6 miliarde de lei, vor fi acoperite cheltuielile specifice pentru asistență socială, mentenanță obiective și ordine publică, asigurarea stării de salubritate a spațiilor publice, pentru întreținerea spațiilor verzi deja existente în Sectorul 4, pentru utilități, salarii și reparații curente.
„Vorbim despre un buget istoric pentru Sectorul 4 nu numai pentru valoarea bugetului estimat pentru 2024, ci mai ales, pentru nivelul sumelor consistente pe care le direcționăm către investițiile publice, mai bine de două treimi din veniturile totale. Dintre toate acestea, îmbucurător este faptul că reușim să atragem fonduri europene nerambursabile în sumă de aproximativ 1,4 miliarde de lei. Le mulțumesc atât colegilor alături de care lucrez la primărie pentru munca asiduă pe care o depun, cât și colegilor consilieri locali pentru votul acordat astăzi asupra proiectului de buget”, declară Daniel Băluță, primarul Sectorului 4.