Primăria Sectorului 4, partener în demersul înfiinţării Parcului Natural Văcăreşti
Sâmbătă, 21 septembrie 2013, începând cu orele 9.00, locuitorii Sectorului 4 și toți bucureștenii, sunt chemați să se alăture unei ample acţiuni de voluntariat, în scopul ecologizării zonei Lacului Văcărești.
Organizat în parteneriat cu Asociația Salvați Dunărea și Let´s Do It România, evenimentul se va desfăşura ca parte a proiectului ”Parcul Natural Văcărești. O oază în deșertul de beton”.
Alături de Primarul Cristian Popescu – Piedone şi de Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, doamna Rovana Plumb, au răspuns „prezent” invitaţiei reprezentanţi ai Jandarmeriei Române, ai Poliţiei Locale Sector 4, ai mediului de afaceri din Sectorul 4, ai unor fundaţii şi ONG-uri care desfăşoară activităţi în domeniul protecţiei mediului, ai comunităţii locale Sector 4, cât şi elevi cuprinşi în programul de învăţământ la nivelul Sectorului 4.
Totodată, acţiunea beneficiază şi se va desfăşura cu sprijinul societăţii de salubrizare REBU S.A.
Accesul voluntarilor şi distribuirea kit-ului de ecologizare se va face prin două puncte: la intrarea în zona Lacului Văcăreşti dinspre şos. Vitan Bârzeşti ( vis-á-vis de Parcul Auto Vitan) şi dinspre şos. Olteniţei, pe strada Săvineşti (punct de reper, complex rezidenţial Jupiter).
Ulterior, de la orele 11.00, în prezența Primarului Cristian Popescu-Piedone, a Ministrului Mediului și Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, şi a Grupului de iniţiativă Parcul Natural Văcăreşti, se va desfăşura o conferință de presă (șos. Vitan Bârzești, vis-á-vis de Parcul Auto Vitan), în cadrul căreia instituţiile publice vor conveni asupra condiţiilor pentru asigurarea gestionării ecologice şi sociale a spaţiului, până la declararea Parcului Natural Urban Văcăreşti.
Întregul demers care a stat la baza organizării acestei activităţi la care vă invităm să participaţi este bazat pe faptul că, pe locul construcţiilor abandonate din groapa Văcăreşti, s-a dezvoltat în ultimii ani un ecosistem natural bogat.
Pe cele 190 de hectare se întind canale, lacuri în miniatură, alături de vegetaţia specifică zonelor umede. Peste 90 de specii de păsări – ulii, fazani, raţe sălbatice, unele ocrotite prin convenţii internaţionale, mamifere, peşti, amfibieni şi-au făcut adăpost în “Delta” Văcăreşti.
Această zonă, prin ineditul ei, ar putea deveni o atracţie turistică, un loc de recreere şi un ambient natural binevenit într-un spaţiu sufocat de betoane.