Cât ne costă dispreţul faţă de normele de convieţuire socială
Pentru a proteja şi aşa puţinul spaţiu verde existent, administraţiile publice locale sunt nevoite să împrejmuiască cu gard metalic terenurile aferente imobilelor de locuit, parcurile şi locurile de joacă.
Este singura soluţie pentru protejarea spaţiului verde, identificată chiar de asociaţiile de proprietari, care au solicitat în repetate rânduri Primăriei Sectorului 4 montarea gardurilor de protecţie, înspăimântate de faptul că unii dintre vecinii lor confundă grădinile din jurul blocurilor cu parcarea de reşedinţă sau cu o toaletă pentru animalele lor de companie.
Pentru a veni în întâmpinarea acestor solicitări, Primăria Sectorului 4 a realizat măsurători în teren, în urma cărora a rezultat că necesarul aferent împrejmuirii pentru Sectorul 4 însumează 320 de km. Prin comparaţie, ar însemna distanţa Bucureşti-Târgu Mureş şi, la prima vedere, această comparaţie poate surprinde. Numai că ne referim la peste 1.500 de asociaţii de proprietari, 300 de locuri de joacă, plus parcuri. Tot în planul comparaţiilor care pot surprinde şi luând în calcul faptul că lipsa de civism al unora dintre cetăţeni a dus în timp la deteriorarea suprafeţelor verzi, depozitarea de deşeuri menajere şi chiar furtul materialului dendrologic, exemplificăm spunând că o cantitate de gunoi colectată de pe raza Sectorului 4 pe parcursul unui an, prin prestatorul autorizat, poate acoperi cu uşurinţă 4 terenuri de handbal, depozitul având o înălţime de 6 m.
“Deşi costurile aferente împrejmuirii spaţiului verde de pe domeniul public sunt relativ mici, respectiv, 18 – 20 de lei/ml, disciplinarea celor 10%, care nu respectă normele de convieţuire socială, ne costă pe noi, ceilalţi 90%. În acelaşi sens, am dispus ca Poliţia Locală Sector 4 să considere PRIORITATE ZERO lupta pentru disciplinarea celor mai indisciplinaţi dintre noi, pentru care urbea nu reprezintă casa noastră, ci, o pubelă de gunoi”, a declarat Primarul Cristian Popescu – Piedone, Primarul Sectorului 4.