Control inopinat pentru depistarea falşilor producători agricoli din pieţele Sectorului 4
Sub coordonarea Primarului Cristian Popescu – Piedone, Direcţia de Administrare a Pieţelor Sector 4 a demarat o amplă acţiune de verificare a tuturor comercianţilor care îşi desfăşoară activitatea în pieţele Sectorului 4. Scopul principal vizează stabilirea autenticităţii şi valabilităţii certificatelor de producător agricol, cât şi a modului de eliberare a acestora.
„După cum se cunoaşte, producătorii agricoli obţin certificatele necesare de la primăriile din localităţile de domiciliu. Deşi înainte de a elibera documentele, reprezentanţii autorităţilor locale trebuie să constate dacă solicitantul este sau nu, proprietarul terenului, dacă pământul este cultivat, precum şi starea culturilor, mulţi dintre ei le eliberează fără să verifice, bazându-se doar pe ceea ce declară acesta. Iată cum, ”apar” aşa –zişii producători! Ca să nu mai vorbim despre faptul că, unii dintre aceştia comercializează produse de o calitate şi provenienţă cel puţin îndoielnice! Ca autoritate locală, vrem să oferim locuitorilor Sectorului 4 , posibilitatea de a achiziţiona produse autentice la preţuri de producător, iar producătorilor autentici, şansa de a-şi valorifica just, munca. O piaţă în care desfac numai producătorii, înseamnă, eliminarea intermediarilor, şi, deci, un preţ mai mic”, a declarat Cristian Popescu – Piedone, Primarul Sectorului 4.
În demersul său, Direcţia de Administrare a Pieţelor Sector 4 a cerut sprijinul Primăriilor şi Inspectoratelor de Poliţie din judeţele Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Suceava, Vrancea, Ialomiţa şi Dâmboviţa, pe a căror rază teritorială se află producătorii respectivi, pentru verificarea certificatelor de producător ale comercianţilor din pieţele Sectorului 4 şi confirmarea autenticităţii acestora, în funcţie de cele constatate în teren.
În urma verificărilor, s-a constatat că, unii dintre comercianţi nu erau producători autentici. O parte dintre aceştia nu au dovedit că produsele agro – alimentare sunt cultivate în propria gospodărie, iar alţii deţineau certificate de producător expirate sau fără a se menţiona clar, sortimentul şi cantitatea mărfurilor pe care au voie să le comercializeze. Spre exemplu, în certificat apăreau anumite produse, dar, pe tarabă aceştia vindeau cu totul altceva, certificatele fiind modificate. De asemenea, falşii producători agricoli nu aveau nici măcar terenuri pe care să cultive.
În ceea ce priveşte instituţiile locale eliberatoare de astfel de acte, acestea nu aveau expuse listele cu cetăţenii care au solicitat şi primit aceste certificate de producător şi nici listele cu produsele cultivate pe terenurile proprii.
În toate aceste cazuri, Primarul Cristian Popescu – Piedone a dispus anularea imediată a contractelor de închiriere a tarabelor.
Menţionăm că, accesul producătorilor în piaţă, precum şi închirierea de mese şi cântare, se face în baza certificatului de producător în original sau în copie. Certificatele se eliberează pe serii corespunzătoare unui an agricol, care începe la data de 1 iulie a anului în curs şi se încheie la data de 30 iunie a anului următor.
Acţiunea de verificare a autenticităţii şi valabilităţii certificatelor de producător, va continua şi în următoarea perioadă.